For voksne

Litteraturfest på Nørre Vosborg

Sæt kryds i kalenderen lørdag den 28. september og kom med til Litteraturfest på Nørre Vosborg. Programmet bugner af kulturelle oplevelser - dyk ned i det lige her.

Af Trine Egelund Jensen

Tags

nyhed

Det er gratis at deltage i litteraturfesten med undtagelse af de to forfatterforedrag. 
Her købes én samlet billet, som gælder til begge foredrag.

 

Program 

Kl. 10.00-11.00: Litteraturfestens aktiviteter åbner på herregården
Fri entré

 

Det sker i Multisalen og Agerrumsladen

Kl. 11.00-11.05: Åbning af Litteraturfest på Nørre Vosborg
Fri entré

Kl. 11.05-12.00: ’Vis Mig Din Sang’ med sangvært Elsebeth Gerner Nielsen og Holstebro Musikskole og Sangkraft Holstebro
Fri entré

Læs mere om ’Vis Mig Din Sang’

Icon Description

’Vis mig din sang’ er fællessang og personlige fortællinger med Højskolesangbogen som omdrejningspunkt. Dagens sangvært er Elsebeth Gerner Nielsen, som er strategisk direktør i Sangens Hus. Til ’Vis mig din sang’ kan du høre fortælle om de sange, som hun har valgt, og hvorfor lige de sange har særlig betydning for hende.

Vi skal desuden synge Elsebeth Gerner Nielsens udvalgte sange dygtigt akkompagneret af Linda Kaul (Holstebro Musikskole, Sangkraft Holstebro) på sang, Iben Østergaard Jensen (Holstebro Musikskole) på violin og Jens Dammeyer Sørensen (Holstebro Musikskole og MGK MidtVest) på klaver. 

Vær med til hyggelig fællessang, hvor vi synger os gennem vores fælles sangskat i de smukke rammer på Nørre Vosborg. 

Kl. 12.30-13.30: Forfatter Lærke Kløvedal i samtale med forfatter Louise Juhl Dalsgaard om erindringsfortællingen ’Sømærke’
Billet skal købes

Læs mere om Lærke Kløvedal

Icon Description

Lærke Kløvedal er vokset op med et berømt efternavn - og med hele Danmarks eventyrkaptajn Troels Kløvedal som far. Det var en far, der sejlede på de syv have og fyldte meget, men ikke så meget i Lærkes liv. Hun voksede i stedet for op sammen med moderen i et kvindekollektiv i en flække i Thy tæt på Vesterhavet langt fra eventyr og storbyen. 

Lærke Kløvedal er journalist, filmproducer, madanmelder på Politiken og vært på den populære podcast ’Det sidste måltid’. 

Hendes debutbog ’Sømærke’ udkom i oktober 2023 og har fået meget omtale som et stærkt generationsportræt og et opgør med en opvækst i kollektivernes storfamilier.

Lærke Kløvedal har skrevet en poetisk og usentimental erindringsroman om hvad og hvem, der former os – på godt og på ondt. Hun fortæller om at være en del af en storfamilie af larmende eventyrere, kompromisløse idealister og med et hav af sted- og halvsøskende, men selv savne kort og kompas til virkeligheden. 

En stærk og rørende dannelsesberetning om rastløshed og længslen efter at finde et ståsted. Og om at turde møde dyb, varig kærlighed, når man er vokset op med idealet om stormfuld og forbigående forelskelse.

Lærke Kløvedal er i samtale med Louise Juhl Dalsgaard, forfatter og leder af Dansk Talentakademis forfatterlinje

Kl. 14.00-15.00: Forfatterforedrag med Jesper Wung-Sung om romanen ’Hans Christian’ 
Billet skal købes

Læs mere om Jesper Wung-Sung

Icon Description

Jesper Wung-Sun debuterede i 1998 med novellesamlingen ’To ryk og en aflevering’, som blev tildelt Bogforums Debutantpris. Han har skrevet en lang række bøger for børn, unge og voksne, som har indbragt ham adskillige priser – heriblandt De Gyldne Laurbær for romanen ’En anden gren’ i 2017. I 2021 udkom den anmelderroste biografiske roman ’Kvinde set fra ryggen’, om Ida Hammershøi. Jesper Wung-Sung er medlem af Det Danske Akademi.

Det var ikke til at forudsige, da H.C. Andersen besøgte Nørre Vosborg i 1859, at forfatteren Jesper Wung-Sung 165 år senere ville stå på samme herregård for at fortælle om eventyrforfatterens liv med sin nye biografiske roman ’Hans Christian’ i hånden. 

Men det er det lykkelige tilfælde, når Jesper Wung-Sung tager os på en rejse tilbage til den verdenskendte forfatters barndom og ungdom. Født i et lille hus i Odense i 1805 hvorfra han som 14-årig rejser den lange og trange vej til København i håbet om, at nogen dér vil opdage hans talent for at synge og optræde, så han kan opnå den storhed, han ved venter på ham ude i verden. 

Hans Christian er en ægte grim ælling, plaget af tvivl og håbløshed, men samtidig løftet af sin ukuelige tro på, at verden vil ham det godt.

I foredraget fortæller Wung-Sung om at lave research til biografiske romaner og helt konkret om arbejdet bag romanen ’Hans Christian’, der har et næsten 30-årigt tilløb. En roman der rummer mere end 500 henvisninger til H.C. Andersens værker.

Kl. 15.30-16.30: ’Jazz og poesi’ med trioen Alice Carreri (vokal), Jacob Fischer (guitar) og Andreas Møllerhøj (kontrabas) samt Ulrik Skeel og elever fra Dansk Talentakademi
Fri entré

Læs mere om ’Jazz og poesi’

Icon Description

Oplev en spændende kombination af virtuos jazz ved Alice Carreri Trio og digtoplæsning ved Ulrik Skeel og elever fra Forfatterlinjen på Dansk Talentakademi. 

Alice Carreri Trio består af Alice Carreri, Jacob Fischer og Andreas Møllerhøj. Alice Carreri kommer oprindeligt fra Holstebro, men er nu fast solist i Tivoli samt på jazzklubben La Fontaine. Jacob Fischer er en af Danmarks bedste jazzguitarister mens Andreas Møllerhøj med sine mange års erfaring er garant for trioens rå, swingende puls.

Alice Carreri Trio byder på sofistikeret og charmerende jazz fra 20'ernes Amerika med afstikkere til fransk og italiensk jazz. 

Det sker på Herregården Nørre Vosborg

Der er fri entré til følgende:

Kl. 10.15-11.00: Fortællinger fra 1001 nat med Malene Porat og Nina Stenshøj i Riddersalen

Læs mere om fortællerne

Icon Description

De fire fortællere har interesse for den levende mundtlige fortællekunst. De kommer forskellige steder fra i det midt- og vestjyske og enkelte fra Thy. Dagens fire fortællere er Marlena Porat, Ellen Skov Birk, Peter Barner og Nina Stenshøj. De fortæller udvalgte litterære fortællinger i den stemningsfulde Riddersal på Nørre Vosborg.

Kl. 10.15-11.15: Rundvisning på herregården Nørre Vosborg. Startsted er på gårdspladsen ved springvandet på den gamle Herregård Nørre Vosborg

Læs mere om rundvisningen

Icon Description

Herregården Nørre Vosborg har en spændende historie som trækker tråde helt tilbage til før 1500-tallet. 

I 1800-tallet var Herregården ejet af Familien Tang, og fruen i huset var god til at dokumentere hverdagen i sine dagbøger. Derfor ved vi rigtig meget om levevis og hverdagen i huset på den tid helt ned i detaljer om aftensmad og besøg udefra. 

Selveste H. C. Andersen har også besøgt familien og underholdt med alle sine historier. 

Kom med vores dygtige og vidende frivillige guider på rundvisning i huset. Her vil du få en dybdegående fortælling om huset fra fangekælder til kvist krydret med historier om både levende og døde. 

Kl. 10.30-11.00: Smagsprøve på ’Guidet fælleslæsning’ med Holstebro Bibliotek

Kl. 11.15-12.00: Fortællinger indsamlet af folkemindesamler Evald Tang Kristensen med Peter Barner i Riddersalen

Kl. 12.15-13.15: Rundvisning på herregården Nørre Vosborg. Startsted er på gårdspladsen ved springvandet på den gamle Herregård Nørre Vosborg

Kl. 12.30-13.00: Smagsprøve på ’Guidet fælleslæsning’ med Holstebro Bibliotek

Kl. 14.15-15.00: Noveller af Knud Sørensen og Martin Andersen Nexø med Peter Barner og Ellen Skov Birk i Riddersalen

Kl. 14.15-15.15: Rundvisning på herregården Nørre Vosborg. Startsted er på gårdspladsen ved springvandet på den gamle Herregård Nørre Vosborg

Kl. 15.15-16.00: Jeppe Aakjærs ’Jens Tanderup’ fortalt delvist på jysk med Ellen Skov Birk i Riddersalen

 

Det sker rundt om Herregården Nørre Vosborg

Der er fri entré til følgende:

Kl. 10.30-11.30: Naturvandring omkring Nørre Vosborg med Gert Hingebjerg 
(ruten er ca. 3 km lang og ikke egnet for gangbesværede) 
Startsted er ved Porttårnet på Nørre Vosborg

Kl. 14.30-15.30: Naturvandring omkring Nørre Vosborg med Gert Hingebjerg 
(ruten er ca. 3 km lang og ikke egnet for gangbesværede)
Startsted er ved Porttårnet på Nørre Vosborg

Læs mere om naturvandringen

Icon Description

Gert Hingebjerg er pensioneret major og passioneret naturmand. Han vil på en skøn spadseretur i Nørre Vosborgs smukke natur fortælle om skoven, åen og vildtet. Han kender alle de bedste historier fra herregården og lokalområdet. Du vil bl.a. få historien om postens hul og de blå porcelænsfisk.

Gert kender også Storeåen, som svinger sig smukt igennem landskabet, og han vil fortælle om laksen og dens forhold i åen. Derudover bliver turen krydret med anekdoter fra fortiden, nutiden og lidt om fremtiden.

Gert Hingebjerg er en dygtig lokal fortæller og formidler, og vi kan godt garantere, at turen er en fornøjelse for både store og små.

Ruten er godt 3 km lang og er ikke egnet for kørestolsbrugere og gangbesværede. 

Litteraturfest er et samarbejde mellem Forfatterlinjen på Dansk Talentakademi, Fonden Nørre Vosborg, Holstebro Bibliotek, Holstebro Byjubilæum, Holstebro Musikskole, Jazz Nights 2024, Sangens Hus og Sangkraft Holstebro.

Programmet er med forbehold for ændringer.